Jeśli chcesz zamówić sok z buraka kiszonego, koniecznie odwiedź ten adres.
Z kiszonych warzyw korzysta się w słowiańskiej tradycyjnej kuchni od stuleci. Od kilku lat jednak raz za razem wspomina się także ogromne własności prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej widoczny jest na półkach marketów w sekcjach z przetworami.
Sok z kiszonej kapusty – zawartość oraz właściwości
Chyba większość z nas za młodych lat pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie samodzielnie szykowały kiszoną kapustę podług rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty częstokroć dawały swoim wnusiom kubeczek z sokiem, tłumacząc, że sok jest niesłychanie zdrowy, jednakże bardzo kwaskowaty. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to kapitalne źródło witamin! Zawiera on duże ilości witaminy A, C, E oraz PP, a także rozmaite minerały, jak np. wapń, magnez oraz żelazo. Wiele osób ma problem z przywyknięciem do kwaśnego posmaku tego soku, jednakże rekomenduje się sięgać po niego systematycznie, ponieważ wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu, jest on grzybo- i bakteriobójczy i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a więc może być wykorzystany w procesie odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, co wspiera odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kapusty kiszonej zaleca się również osobom cierpiącym na anemię. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego produktu nie warto nadużywać – zaleca się pić około 250 mililitrów soku na dzień.
A może sok z kiszonych buraków?
Innym popularnym sokiem, który wykorzystujemy od lat w kuchni i który pijemy także jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. W jego składzie znajdziemy dużo witamin i ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: obniża ciśnienie, zapobiega obstrukcjom, a zarazem poprawia koncentrację. Mimo że buraki charakteryzują się sporą zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być spożywany przez cukrzyków. Nie zaleca się aczkolwiek jego konsumpcji przez osoby borykające się z reumatyzmem lub schorzeniami nerek, a także kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.
Jeśli nie masz czasu, żeby przygotować soki z kwaszonych warzyw samemu, możesz kupić je w ulubionym markecie bądź założyć na nie zamówienie wprost w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednak, iż tego typu soki należy magazynować w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]