Zamów żurek śląski w butelce na https://bit.ly/2YUps2e.
Obecnie rzadko już zjadamy obiady z dwóch posiłków. Przez chroniczny braku czasu, co generuje konieczność szybkiego najedzenia się, raz za razem rezygnujemy z zup, wybierając potrawy, które kiedyś serwowane były zazwyczaj jako to drugie danie. Jednak na wskroś polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, pozostaną z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samodzielnie przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to nieprzerwanie są one stałym punktem w menu lokalów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są tradycyjnie stawiane na stołach w czasie spotkań wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Żurek to nie barszcz biały – najważniejsze różnice
Jeżeli zapyta się Słowianina o białą zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to bezzwłocznie przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób często nie wie, iż to dwa odrębne potrawy, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem zwyczajowo żurek przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej, barszcz biały z kolei – na zakwasie na mące pszennej. To jednakże nie jedyna rzecz, która dzieli te zupy, chociaż warto zdecydowanie podkreślić, iż nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla osobiste preferencje i zdolności kucharza. Co jednak da się wyróżnić to fakt, że w barszczu białym z reguły znajduje się więcej włoszczyzny oraz grzybów. Zabiela się go także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można użyć sok kapusty kwaszonej lub z ogórków kwaszonych. Z kolei z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, gdyż w ramach tej rodziny zup można wydzielić trzy typy:
– kwaskowaty, gęsty żur gotowany zazwyczaj z pokaźną ilością czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami kartofli;
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z jajkiem i pieczywem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie żytnim bądź chlebowym.
Baza na barszcz biały i żur? Przygotować samodzielnie, a może kupić?
Wykonanie zakwasu na wyliczone wyżej zupy jest nieskomplikowane, choć nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W internecie opublikowano kilkanaście przepisów na zakwas, które warto wykorzystać. Używając jednak domowy zakwas powinno się przewidzieć pichcenie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, jeśli apetyt np. na żurek zaatakuje was bez ostrzeżenia, zalecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na ugotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, na bazie których przyrządzimy sycący biały barszcz i żurek śląski lub staropolski.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]