Naturalne źródło witamin – sok z kiszonej kapusty i buraków

Dowiedz się, gdzie zamówić sok z kapusty, wejdź na superbutelki.pl/pl/c/Soki/118

Produkty fermentowane po latach zapomnienia znowu wróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają również nowe, przedtem mniej popularne owoce i warzywa. Mówiąc o zdrowotnych walorach żywności poddanej fermentacji nie sposób nie wspomnieć również o napojach takich jak kwas chlebowy, maślanka albo różnego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie są godne uwagi – pozwalają prosto i błyskawicznie dostarczyć naszemu organizmowi substancje niezastąpione dla jego prawidłowego funkcjonowania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie witaminy w nich odnajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie multum substancji wpływających zbawiennie na nasze zdrowie. Najważniejszym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z buraków, kapusty czy inny kiszonek to też kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje przede wszystkim duże stężenie witaminy C – zaledwie pół szklanki tych soków ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się też pić ze względu na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.

Dlaczego powinno się spożywać sok z kiszonych buraków?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Na domiar tego nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, jak również pomagają radzić sobie z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo niestrawność lub wrzody dwunastnicy. Stanowią one również ochronę podczas kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]