Grill z najbliższymi to najlepszy w naszym kraju sposób spędzania wolnego czasu. To głównie rewelacyjna możliwość spotkania się z bliskimi, zjedzenia pełnych smaku żeberek i innych dań. Przekonajmy się więc, jaki grill ogrodowy najlepiej nadaje się do przyrządzania pysznych rarytasów.
Grille ogrodowe stacjonarne i przenośne
Grille ogrodowe możemy podzielić na mobilne oraz stałe. Zwłaszcza ta pierwsza kategoria cieszy się ogromną popularnością pośród polskich grillowiczów, ponieważ świetnie nadaje się do niewielkich posesji. W zależności od rodzaju używanego „paliwa” wymienić można urządzenia zarówno na gaz, elektryczne, jak i na węgiel. Najchętniej wyszukiwane w autoryzowanych punktach i w marketach są z całą pewnością ogrodowe grille na węgiel drzewny. Zrobione z wysokiej jakości blachy, wyposażone w pokrywę – w sklepach znajdziemy je najczęściej w przystępnych cenach. Mięso grilluje się na nich w bezpieczny sposób, a cały proces można doglądać dzięki użytecznemu termometrowi. Entuzjaści grillowania uwielbiają grille na węgiel, bo dają potrawom jedyny w swoim rodzaju smak, jednak wymagają doświadczenia, by przygotowane na nich warzywa czy mięsa nie były nadmiernie zwęglone, a co za tym idzie, aby były zdrowe.
Grill ogrodowy elektryczny bądź gaz
Ogromnym wzięciem cieszą się też grille na butlę gazową, które są o wiele łatwiejsze w użytkowaniu. Do takiego grilla nie trzeba dokładać węgla oraz spędzać czasu na jego rozpalaniu. Wszystko, co musimy zrobić, to ułożyć danie na kratce, a następnie włączyć urządzenie. Zaletą grilla na gaz jest niewątpliwie to, iż prościej można go wyczyścić, gdyż w trakcie przyrządzania mięsa nie wydziela się popiół. Identyczny atut ma grill elektryczny, który do sprawnej pracy potrzebuje tylko podłączenia go do gniazdka. Niezależnie od tego wariant grilla zdecydowaliśmy się kupić, warto zamawiać go w autoryzowanym sklepie, w którym poza najwyższej klasy grillami, otrzymamy też kompleksowe doradztwo ze strony sprzedawców.