Kiszonki kupisz na artmankiszonki.pl.
Kiszone warzywa są tak mocno zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że w naszym odczuciu jest to przede wszystkim słowiański frykas, rzadko napotykany w innych rejonach świata. Jednak kiszone przetwory warzywne znane są nie tylko w całej Europie, ale również w obu Amerykach oraz w Azji.
Z jakiego powodu kiszonki cieszą się popularnością?
Historycy uznali, że metoda konserwowania pokarmów poprzez ich przechowywanie w roztworze octu, w solance czy też w soli, znana jest ludziom od przeszło 4 tysiące lat. Proces ten najprawdopodobniej nie została odkryta w Europie, a na terytorium dawnej Mezopotamii. Pożywienie poddane fermentacji mlekowej nie psuje się, ponieważ niskie pH zawiesiny, w której jest ono zanurzone, ogranicza rozwój bakterii gnilnych. Kilka wieków temu była to świetna metoda, by wydłużyć okres przydatności do spożycia ryb, warzyw i mięsa niekiedy o kilkadziesiąt tygodni. W wyniku tego pojawiła się tradycja szykowania m.in. kiszonek z myślą o zimie i wczesnej wiośnie. Kiszonki od zawsze znane są z aspektów prozdrowotnych, co naturalnie jest prawdą. Wyróżniają się one między innymi dużą zawartością witaminy C, dlatego też żeglarze statków, które miały na pokładzie kwaszonki, sporadycznie cierpieli z powodu cyngi. Co ciekawe, w naszym języku kwaszonki warzywne nazywa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma dla zwierząt np z topinamburu i pulpy ziemniaczanej.
Kiszone przetwory z warzyw na świecie
Najbardziej znanym kiszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni praktycznie na wszystkich kontynentach, również w Kanadzie oraz w USA, gdzie ten rodzaj przetworów warzywnych nie jest nadmiernie popularna. Jednakże pickle są tam chyba niezmiernie lubianym uzupełnieniem sandwiczy, hot-dogów oraz burgerów. Nad Wisłą oprócz ogórka, bardzo popularne są kiszona kapusta i buraczki, których używa się do przyrządzania zup oraz surówek. Lecz to nie jedyne warzywa, które można kisić. W pozostałych krajach świata kisi się m.in. bakłażany, brokuły, jak również owoce (przykładowo jabłka), a niekiedy nawet śledzie.
Solanka i ocet wpływają na teksturę oraz smak warzyw, dodając im kwaśności i chrupkości. Kwaszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni lat stały się fundamentem albo istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby dań lokalnych. Należy pamiętać, że smak kiszonych przetworów różnić się w poszczególnych krajach świata, bowiem jest on zależny od dodatków do zalewy, z których korzysta się w procesie kwaszenia. Dlatego też ogórek kiszony według typowego polskiego przepisu, miał inny smak niż ten wyprodukowany np. w Izraelu.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]