Dowiedz się więcej o soli himalajskiej różowej
Sól to składnik niezbędny do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie cechy ma sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu powinno się ich używać podczas gotowania?
Cechy różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która znakomicie podbija smak posiłków. Pomimo, iż nadużywanie soli ma niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozważne ilości (w granicach 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla prawidłowego działania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów liczących blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie masę cennych minerałów oraz pierwiastków, m.in. wapń, magnez czy potas, a przy tym nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak metale ciężkie. Sól himalajska wspaniale podkreśla smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w branży spożywczej
Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o dużym stopniu czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i stanowi doskonały do domowych przetworów. Jest m.in. kopalnią wapnia, żelaza czy magnezu, a więc pierwiastków potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , dzięki czemu nie zatraca swoich właściwości i jest łatwo przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie używana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]